Bram Tankink, the official website


Ophef

18 Juli 2008

Maar dat wil nog niet zeggen dat iedereen die aan topsport doet doping gebruikt. De ethiek is dat het niet mag en ik durf hier te beweren dat het grote gedeelte zich daar aan houdt. Natuurlijk is niet iedereen daarvan overtuigd en die denken dat ze door de mazen van het net kunnen zwemmen. Ik ben niet roomser dan de Paus. Misschien niet eens een goede Christen, maar ik hou me wel aan de huidige regels die er voor de topsporters gesteld worden.  Het gaat om de ethiek die er in het huidige wielrennen heerst. En dat is tot veel meer mensen doorgedrongen dan mensen van buiten de sport denken. Ik fiets omdat ik het leuk vind en niet omdat ik de allerbeste wil zijn. In topsport is dat misschien niet de beste instelling, maar het werkt in ieder geval niet tegen me. Uit onderzoek is gebleken dat 87% van de mensen zich zonder controle van nature houdt aan de ethiek die er heerst en dat percentage kan door controles verbeterd worden.

Helaas zijn er renners die anders denken en niet aan ethiek doen. Dat is het restpercentage. En die jongens worden er nu uitgehaald omdat de ASO, (de organisatie van de Tour) geen mededogen kent. De ASO laat zien dat ze ver voorop lopen in hun controle systeem. In wielrennen en in sport in het algemeen. En daarom is het niet raar dat er altijd in de Tour positieve gevallen zijn. Dat daar dan slachtoffers door vallen. Het zij zo. Zoals me vriendin al vroeg na 2 doping gevallen. 'Is Ricco al positief?' De dag erna kon ik bevestigen. Het is spijtig, maar ergens voelde ik gerechtigheid. Het blijft een kat en muis spelletje, maar de ASO zit er haast bovenop. Ik vrees met grote vrees voor nog meer slachtoffers. Zo niet, dan gaan we met de rest vrolijk naar Parijs.

Aan de reacties op mijn uitspraken van gisteren tegenover Ricco heb ik begrepen dat veel mensen dat waarderen. Mijn moeder stuurde me een sms met 'je hebt verwoord wat veel mensen dachten'. Daar ben ik niet trots op, want het is niet leuk om elke keer weer geconfronteerd te worden met de keerzijde van de sport en datgene wat je echt leuk vindt. Ik heb er echter een duidelijke mening over ontwikkeld en in mijn spontaniteit flap ik dat eruit.

Iedereen die vertrouwen in me heeft in het huidige sentiment ben ik daarom dankbaar. De mensen in het twijfel gebied of degenen die met niet vertrouwen kan ik alleen maar zeggen. Kijk om je heen, is iedereen slecht? Wielrennen zonder doping is absoluut mogelijk en daarmee ook de Tour de France fietsen zonder doping. Dat is niet een overtuiging dat is een feit. Ik durf voor een aantal jongens mijn handen in het vuur te steken. Laurens Ten Dam is er daar een van. Die jongen fietst net als ik omdat hij het leuk vindt en niet omdat hij de beste wil zijn. Maar laat hem nu in deze Tour met de besten mee omhoog gaan. Dat geeft mij vertrouwen. Vooral ook in het feit dat het dopinggebruik in het huidige wielrennen heel erg mee valt. Die jongen is een brok enthousiasme over zijn vak en een en al liefde voor de wielersport. Denk ook aan een nuchtere jongen als Geesink. En ik kan zo nog een heel rijtje opnoemen. En ik zal me vast ook ooit nog wel eens vergissen in iemand. Dat hoort bij het leven, maar ik geloof wel in de goedheid van de mens. Degene die er niet in geloven zullen er zelf waarschijnlijk ook geen boodschap aan hebben.

Op het gebied van doping wil ik het voor de verdere Tour hier bij laten. Het is al teveel uitgediept en overbelicht. We fietsen nog steeds en het blijft mooi. Denk vandaag aan Terpstra die de moed heeft om met z'n 2en in de verschroeiende hitte en veel wind vooruit te gaan fietsen. Toen zei gingen hield iedereen meteen de benen stil en werd er geschreeuwd in het peloton. Degene die nog wilde proberen de achtervolging in te zetten werd haast van z'n fiets getrokken. Iedereen was bang om zichzelf vandaag of de komende dagen zichzelf tegen te komen.

Dat Terpstra dit de komende dagen gaat voelen daar twijfel ik niet aan, maar hij verdient een pluim. Helaas voor hem had de veelvraat Cavendisch ook zijn zinnen gezet op deze etappe en kwam er 10 km voor het eind een einde aan zijn vluchtpoging. Deze twee vluchters zorgenden er wel voor dat we eindelijk eens een echt rustige dag hadden in de tour. En dat is ook wel eens lekker. Ik heb genoten van het prachtige weer en de omgeving. Hopenlijk zijn er morgen meer renners die zin hebben in avontuur.

Groetjes Bram