Bram Tankink, the official website


olie

10 September 2009

Zelf was ik een van de slachtoffers van de massale valpartij. Buiten Freire bleef de rest van de ploeg bespaard. Andere ploegen waren er erger aan toe getuige een berichtje van Karsten; ‘Het lijkt hier wel een veldhospitaal in de bus, 7 man gewond.’ Op 4 km van de meet vroeg ik aan Pieter om bij Robert te blijven zodat ik naar voren kon om te kijken of ik Oscar nog kon helpen. Goede intentie, maar slecht plan. Niet veel later vlogen we een rotonde over en vanaf de 8e plek ging iedereen onderuit. Tot degenen die voor de rontonde tijdig konden remmen en laten Pieter en Robert zo’n beetje de eersten zijn geweest. Olie is de echte angst voor elke renner. Olie met water op de weg in bochten geeft je de garantie dat je valt. Massale valpartijen onstaan dan ook vaak door deze combinatie. Het ergste is het als het een hele tijd niet geregend heeft. En het gladde asfalt in Italië en Spanje is helemaal ellende. Minder regen, meer lekkende auto’s.

 

Deze valpartij is dan ook het gesprek van de dag. Vanavond aan tafel hebben we een aantal ideeën bedacht om dit in de toekomst te vermijden. Pieter opperde om wielrennen af te schaffen. Koos kwam met het idee overdekt fietsen bij regen. Oftewel de dichtsbijzijnde fiets arena op te zoeken om daar de rest van de km’s af leggen. Bijkomend voordeel is dat het publiek ook droog zit. Of een soort Zamboni, zo’n apparaat dat de schaatsbaan schoonmaakt. Waarop Robert het meteen tot Bramboni benoemde. Een wagen voor het peleton uit die olie opzoekt en neutraliseert. Ik zag daar natuurlijk meteen markt in voor zowel organisatie als rijkswaterstaat die dit probleem ook regelmatig tegenkomt op snelwegen. Lars vond uiteraard dat we met z’n allen moeten gaan crossen.

 

Maar misschien komt de oplossing wel van Obama, die bezig is om elektrisch rijden te promoten. Elektrisch rijden betekend nooit meer olie op de weg. Tot die tijd zal het toch gevaarlijk blijven voor ons renners in de regen, want de rest van de ideeën zijn weinig haalbaar. Maar zoals Tom opperde, een voordeel van olie is, dat het dan ook wel zo glad is dat je weinig schaafwonden over houdt. Het pleistertje op mijn heup getuigd daar van. Die zit er meer op van; zie je, ik ben ook gevallen. Laten we hopen dat het de komende 2,5 week in Spanje niet gaat regenen. Hier ligt al voor zeker een maand olie op de weg.