Bram Tankink, the official website


De Kogel

18 Oktober 2007 De kogel is er door.

Er zit een gat in de kerk, in dat kleine kerkje voor mijn huis. Woensdag avond is de beslissing gevallen. Ik ga voor 2 seizoenen naar Rabobank. Het was een moeilijke keuze, zeker na onze geweldig tour met Quick Step en ook nog een aanbieding van T-Mobile op zak. Dinsdag heb ik de hele dag zitten puzzelen en denken wat de beste optie zou zijn. Ik heb een papiertje gepakt en daar eens alle plus en min punten van de 3 ploegen op een rijtje gezet. Vervolgens nog een paar mensen gebeld en uiteindelijk toen ik het bijna voor mezelf rond had twee vingers voor Roos gehouden en gevraagd welke zij zou kiezen. Daarna heb ik Theo de Rooij opgebeld en hem een slot voorstel gedaan. Een dag later kwam het verlossende bericht.

Eigen manager spelen is zeker niet altijd even makkelijk, maar ik heb wel het idee dat het sneller gaat en je vaster achter je keuze staat. Natuurlijk heb ik getwijfeld of ik bij Quick Step zou blijven. Want wat Rabo is voor Nederland is Quick Step voor België. Ik heb daar 7 jaar, waarvan 2 jaar Domo, met plezier gefietst en was dit jaar met Wilfried Cretsckens nog de enige die er vanaf het begin bij was als renner. Dan kun je toch wel spreken van trouwe dienst. Binnen de ploeg vinden ze het jammer dat ik nu de overstap maak, maar ze kunnen de motivatie begrijpen en ook Patrick reageerde heel goed. Hij heeft me 7 jaar lang de mogelijkheden gegeven om te komen waar ik nu sta en hoewel ik daar zelf natuurlijk hard voor heb moeten werken. Maar vooral het geduld in de begin periode en de makkelijkheid waarmee ik me in de ploeg kon aanpassen heeft ervoor gezorgd dat ik me altijd goed in deze ploeg heb thuis gevoeld.

In het begin van dit jaar knaagde het toch wel om eens te veranderen. Ik moest nieuwe lucht hebben vond ik zelf. Ik was de spirit een beetje kwijt. Maar doordat ik dit jaar in een keer weer een stap voorwaarts kon zetten verdween dat op de achtergrond. In de Tour kwam ik dit jaar super uit de verf. Precies zoals ik mezelf had voorgesteld. Werken voor de ploeg en in de tussenliggende etappes mijn eigen plan uitstippelen. Dat is precies zoals ik ben en zoals ik als persoon in elkaar zit en daarom voelde ik me ook perfect in de Tour. Daardoor begon ik sterk te twijfelen of ik wel weg moest gaan. In de tour heb ik nog een goed gesprek gehad met Patrick en hij zei dat ik beter kon besluiten na de Tour.

Dus heb ik er na de Tour twee dagen goed over nagedacht en alle emoties van de afgelopen Tour terzijde geschoven. De keuze uit drie topploegen is een ontzettende grote luxe. Iets wat weinigen gegeven is. In een goed gesprek met Erik Dekker werd voor mezelf wel een beetje duidelijk wat mijn rol zou kunnen worden binnen de Rabo ploeg en dat ik daar toch een vrijere rol kan gaan krijgen dan bij Quick Step. Hij heeft me wel een beetje over de streep getrokken. Volgens hem moest je niet blijven bij een ploeg om de reden. Ik weet wat ik heb. Want je weet niet wat je bij andere ploegen hebt. En daar heeft hij een punt. Of het uiteindelijk de juiste keuze is, daar kan ik over 2 jaar pas over oordelen. Natuurlijk beïnvloed de keuze je carrière verloop en die is op dit moment natuurlijk heel belangrijk nu ik 28 jaar ben.

Nu ben ik blij met de keuze. Niet om weg te gaan bij Quick Step, maar wel omdat ik nieuwe lucht op ga snuiven. Een nieuwe omgeving zal waarschijnlijk verfrissend werken en ik hoop dan ook op deze manier bij Rabo mijn laatste stapjes te kunnen zetten. Dat ik Rabobank heb verkozen ligt in het feit dat ik graag in een Nederlandse omgeving werk en ik als Nederlander toch een bepaalde verwantschap voel met de Rabobank. Ik denk dat het goed is dat je als Nederlander een keer voor een Nederlandse topploeg rijdt. Vasseur feliciteerde me vandaag en was er van overtuigd dat ik de juiste keuze had gemaakt, mede om deze reden. Hij heeft een mooie simpele kijk op het wielrennen en hij zei ook dat het vooral goed was voor jezelf om in een ploeg uit te komen uit je eigen land. Daarmee is dus ook T-mobile afgevallen. Mede door deze reden, want misschien had ik daar wel de grootste mogelijkheden. Zij zijn een heel andere weg ingeslagen afgelopen jaar. Een weg die me heel erg aanspreekt. Maar het komt simpelweg niet op het juiste moment voor mij. Laat mij maar lekker eens in Nederland fietsen.

Groetjes Bram