Bram Tankink, the official website


Wie mag er starten?

03 Juli 2006 Zaterdag is de start van de grote TOUR DE FRANCE, maar voordat we van start gaan staat er nog van alles te gebeuren en die zitten niet in de positieve hoek. Even dacht ik toen de affaire met bloeddoping aan het licht kwam dat alles wel met een sisser af zou lopen. Zeker omdat er veel sporters uit andere disciplines bij betrokken zouden zijn. En andere sporten houden niet van doping verhalen dus die stoppen alles lekker zoveel mogelijk in de doofpot. Wielrennen heeft echter een monopolie op het onthullen van dopingschandalen en dus nu ook. Bang dat de primeur aan het wielrennen voorbijgaat, stel je voor dat er eerst een voetbalnaam naar buiten wordt gebracht, doen ze er nu alles aan om de namen voor de start van de tour te hebben.

En voor het zover is rollen er van allerlei namen over tafel. En namen waar je ‘U’ tegen zegt. Het is onwaarschijnlijk dat kleine renners het alleenrecht hebben in deze affaire dus ergens zullen er koppen gaan rollen en grote koppen waarschijnlijk. Het gaat hier de hele dag al over deze affaire en in zoverre weten wij binnen ons team niks meer als de rest van de mensen, want alles komt via de pers naar buiten. Van mij mogen ze gerust allemaal naar huis. Het kan ook niet anders, want mochten de namen niet vrij komen voor de start dan gaat het de hele tour over deze namen en wie en hoe en hoeveel. En niet over de werkelijke prestaties en spanning van de Tour de France.

En dat is nu juist wat de organisatie wil voorkomen en hebben ze gevraagd om de namen naar buiten te brengen. Hier zit dus een goed punt in, maar ze vergeten even dat ze daar misschien wel grote schade mee aanbrengen aan het wielrennen. Maar mochten de namen tijdens de tour naar buiten komen dan gaan we een zelfde tour krijgen als in 1998 en dat willen ze zeker voorkomen. Ze willen hiermee een voorbeeld stellen en daar valt niets op af te dingen. Maar als ze morgen de namen naar buiten brengen, gaat het weer een dopingschandaal binnen het wielrennen zijn en niet binnen sport als geheel. En dat is spijtig, want op deze manier blijven we met 2 maten meten. Het is dus te hopen dat dit keer voetbal, tennis, atletiek en wie weet wat voor sport niet gespaard worden, want dan kan er eindelijk via hogerhand wat aan dit soort praktijken gedaan worden. Mocht het binnen het wielrennen blijven dan wordt het als het zoveelste wielrenschandaal afgedaan en horen we er vervolgens niks meer van. Kunnen de andere sporten lekker op dezelfde voet verder en is het wachten op een volgend schandaal binnen wielrennen.

Er gaat zo veel geld om in de sport en met name in voetbal en tennis. Als ze daar hetzelfde percentage van het bedrag aan dopingbestrijding besteden als in het wielrennen, dan zou de sport in het geheel een stuk schoner zijn.

Het is verschrikkelijk moeilijk op deze manier en het plezier wordt wel wat minder, maar de tour gaat door en ik kan alleen maar hopen dat straks het afzien wat minder wordt. Misschien wint Bram Tankink straks de tour wel.

Groetjes Bram