Bram Tankink, the official website


Koetjes en Kalfjes

08 Juli 2006 Gisteren voor de start komt er een man op me af met een mircorfoon in de hand, en op de microfoon staat NOS. ‘Een journalist van de radio’ denk ik. Hij stelt zich als volgt voor. ‘Hoi, je kent me nog niet, maar ik ben een man van de koetjes en de kalfjes, dat had je waarschijnlijk al wel gezien.’ Bij een man van koetjes en kalfjes denk ik meer aan een man met klompen zittend op een trekker of met een hooivork in de handen. Als ik iets verder denk, dan wil ik wel uitkomen bij mijn oom die veearts is, maar echt niet bij iemand met een microfoon in de hand. Vervolgens ging het erover dat Tom de Tour gewoon een kutkoers had genoemd.

Vandaag kwam de man opnieuw en begon eerst zijn vragen af te vuren op Tom, die behoorlijk verrast was door zijn vragen. Het ging over valpartijen en hij had vernomen dat Tom bij een valpartij betrokken was. Hij antwoorde; ‘nee hoor, ik stond gewoon te pissen’. Vervolgens komt hij bij mij voor wat toelichting en ik kon hem vertellen dat ze gevallen waren omdat Tom ging pissen. Het ging verder over vallen en hij vertelde dat hij had gehoord dat Zabriskie had geoefend op vallen, door met renners in een weiland op elkaar te fietsen en zo valpartijen na te bootsen. ‘Of dat een goed idee was’ was vervolgens zijn vraag. Bij Zabriskie sta ik nergens van te kijken, maar dit leek me wel een enorm sterk verhaal.

Dus ik bij de start naar Zabriskie toe, die naast Floyd Landis stond. En vertelde hem wat ik had gehoord en dat ik het niet wilde geloven. Waarop hij tegen Landis vertelde dat ik niet geloofde dat hun in een weiland geoefend hadden. Niet zozeer op vallen, maar wel op het dicht tegen elkaar aan rijden en elkaar aanraken om situaties in het peleton na te bootsen. ‘Before I was 17 nobody touched me’ zei hij. Ik weet niet hoor, maar volgens mij is dat niet de meest logische manier om je eerste lichaamscontact te ondergaan.

Met de jouranlist gaat het nog even verder over valpartijen en hij vraagt zich af of Lance ook in het veld geoefend heeft afgaand op dat legendarische moment van hem en Beloki een paar jaar terug. Ik vertel hem dat ik hem op een rechte weg wel eens op zijn kloten heb zien gaan dus dat ik het niet aannemelijk vindt. ‘Kut, pissen en kloten’ zegt hij, ‘geweldig’. Ik vraag mij af wat daar zo geweldig aan is als je je met koetjes en kalfjes bezig houdt. Ik heb mijn oom wel eens tot zijn oksel in de kont van een koe aan getroffen volledig onder stront. Journalisten kunnen altijd zo heerlijk overdrijven.