Bram Tankink, the official website


Biografie

Bram Tankink is op 3 december 1978 in Haaksbergen geboren, alwaar hij ook opgegroeid is. Bram is de middelste uit een gezin van 3. Hij heeft 1 broer ( Huub ) en 1 zus ( Annemiek ). Al op jonge leeftijd is hij fanatiek bezig met het beoefenen van diverse sporten. Fietscross, judo en wat later atletiek. Al gauw ontdekte hij het plezier van het lopen. Vanaf zijn 7 e t/m 14 e beleefde hij veel plezier in de atletiek en op wat latere leeftijd met name de looponderdelen op de baan 800m / 1500m en in de winter het veldlopen. ....

In de zomer van 1991 tijdens een vakantie in Frankrijk, is hij verslingerd geraakt aan de mountainbike. Op een gehuurde ATB (samen met broer en vader) aan een toerrit meegedaan en vond het helemaal te gek. Na de vakantie zelf een fiets gekocht en op een speelse manier tochten fietsen. In de zomer van 1993 heeft Bram samen met zijn broer en een vriend na een vakantie in zuid- Frankrijk vanuit Mende een fietstocht naar huis gemaakt. Ruim 1500 km in 13 dagen.

Al snel daarna reed hij zijn eerste mountainbikewedstrijd. Aanvankelijk viel het erg tegen en werd het hem in de eerste wedstrijd ‘zwart' voor de ogen. Onervarenheid ???Toch besloot hij in 1995 zijn eerste ATB- licentie categorie junioren aan te vragen (tot ‘ongenoegen' van zijn vader, want hij zag Bram liever rondes rennen over het tartan). Gaandeweg het seizoen ging het steeds beter en eindigde op het einde van het seizoen zelfs een aantal keer op het podium. Mooie opsteker voor het jaar erop. In 1996 bleek hij Nederlands beste junior te zijn en won op een 3-tal wedstrijden alles in Nederland.

Sindsdien is zijn bijnaam ‘The Tank' geboren. Van kop af aan iedereen het nazien geven.Echter in de jaren daarna, was het allemaal niet meer zo glorieus. Hij moest zich aanpassen aan de ‘groten', daar hij bij renners fietste die weer een stuk ouder waren. Hem werd geadviseerd om tevens een licentie aan te vragen voor het wielrennen. Dit om meer ‘inhoud' te krijgen. Doordat hij op de weg redelijk kon meekomen als mountainbiker heeft hij in 1999 een punt gezet achter zijn tot dusverre mountainbike periode.

Hij studeerde destijds in Wageningen en omdat het niet de studie was, die hij voor ogen had, heeft hij ook een punt achter zijn studie gezet. Hij gaf zichzelf 2 jaar tijd om prof te worden, zoniet dan weer studeren. 3 maanden Australië en Nieuw Zeeland backpacken omdat reizen altijd al zijn droom was en zich ‘mentaal' voor te bereiden op het komende wegseizoen, zou zijn basis moeten vormen om met fris moraal aan de ‘start' te verschijnen. Echter bleek die start ‘vals' te zijn, omdat hij eind december in Australië tijdens een mountainbike training ongelukkig ten val kwam, waardoor hij zijn sleutelbeen brak. Eind januari 2000 kon hij zijn trainingen weer hervatten en merkte al snel dat hij aan kracht weinig ingeboet had. 2000 bleek meteen ook zijn topjaar als neo - amateur (U23). Won twee wedstrijden Rund um Köln en het NK voor beloften, en ook internationaal viel hij op doordat hij vaak van voren meezat.

Anderen bleven dat ook niet onopgemerkt en kreeg in het voorjaar 2000 een contract aangeboden van de ploeg ‘Farmfrites'. Onzekere tijden braken aan doordat de ploeg op de schop ging, met uiteindelijk een fusie met Domo. Hij kreeg als ‘onbekende' renner het voordeel van de twijfel en werd meegenomen naar de nieuwe ploeg Domo- Farmfrites. Eind 2000 opnieuw een ‘valse' start, door het plotselinge overlijden van zijn vader. Bram heeft zich daarna snel herwonnen en door zijn volledige toewijding aan de ploeg, heeft hij na 2 jaar voldoende vertrouwen opgebouwd (bij de begeleiding en zijn kopmannen), waardoor hij meegenomen werd naar het team Quickstep- Davitamon.

Teams:

  • 2001-2002 Domo-Farmfrites
  • 2003-2005 Quickstep-Davitamon
  • 2006-2007 Quickstep-Energetic
  • 2008-heden Rabobank